Kontrast   English    Kart   Nettstedkart   Tekststørrelse   Kontakt oss

Matsvinn og matvett

En tredjedel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastes. Bare i Norge kaster hver forbruker 42 kg spiselig mat hvert år. Å redusere matsvinn er derfor et viktig klimatiltak.

Hva er matsvinn

Matsvinn er at vi kaster mat vi kunne ha spist. Middagsrester havner i søpla i stedet for i fryseren.

Hva kan du gjøre?

Er du en av dem som kaster mat som kan spises? Tror du maten er dårlig fordi den ikke er helt fersk lenger? Her følger noen enkle tips til hvordan du kan ta bedre vare på maten og spare både miljøet og penger.

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
  • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har
  • Oppbevar maten din riktig. Husk at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader
  • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato før du har sjekket om maten fremdeles er bra
  • Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs
  • Oppbevar rester i tette bokser
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag
  • La torsdag være «restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen
  • Flere råd og gode oppskrifter finner du på Matvett eller i boka «Restekjærlighet» som du får kjøpt i bokhandelen.

Vil du vite mer?

Det er utvilket to ulike nettsider som henvender seg til både bransjen og forbrukere.
matsvinn.no får bransjen nyheter og informasjon, eksempler samt verktøy og veiledning til å kartlegge og redusere matsvinn.
matvett.no finner forbrukerne informasjon, tips og ideer og inspirasjon til restemat oppskrifter.

Avtale om å redusere matsvinn

Regjeringen og den norske matbransjen har undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030.


Publisert: 26.10.2017 15:23
Sist endret: 26.10.2017 17:07