Brobyggerne på SUS

Etter tre intense dager med bygging av broer stakk Martine, Leah og Celina i 9 B av med den gjeveste premien: den ultimate bro!

Tre glade jenter med vinnerbroen

Brokonkurranse på 9. trinn

9. trinn ved SUS startet det nye året med tre intense dager med brobygging. I elevenes oppgaveark stod det at det skulle bygges ny bro i Songdalen kommune, og at ordføreren ville at den skulle utformes av lokale entreprenører.

Elevene måtte lage arbeidstegning, levere inn anbudsskjema på regneark og bygge en papirmodell av broen i riktig målestokk. Dermed fikk de et prosjekt som knyttet sammen flere kompetansemål både fra matematikk, naturfag og kunst og håndverk.

Planlegging

God planlegging må tilHele tirsdagen gikk til planlegging. Gruppene måtte først lage en bro i et dataprogram hvor de fikk se hvilke krefter som virket på broen, og om konstruksjonen var pålitelig. Deretter brukte de denne som utgangspunkt for å lage en arbeidstegning i riktig målestokk. Til slutt måtte de regne på materialforbruk og levere inn et anbudsskjema ved hjelp av regneark.

Bygging

Det er mye jobb å bygge en broOnsdag morgen fikk elevene utdelt materialene de hadde bestilt og satte i gang med byggingen. Dette var tidkrevende arbeid og stilte store krav til samarbeid. Broene tok form litt etter litt, men flere oppdaget underveis at de hadde regnet eller målt noe feil som førte til at resultatet ikke ble helt som planlagt.

Testing

Broene ble vist frem og testetPå torsdagskvelden var foreldre/foresatte invitert til å komme og se på når elevene skulle presentere sine broer. Deretter fulgte testen: I oppgavebeskrivelsen stod det at bromodellen måtte tåle 1 kg. Etter de innledende kvalifiseringsrundene stod det igjen 5 broer som alle hadde tålt 1 kg med sukker plassert midt i veibanen.

Deretter fulgte en ny runde med testing for å se hvilken bro som tålte mest. Rekorden fra 2014/2015 var 2,8 kg. Denne runden stoppet det på 1,25 kg.

Vinnere

Det ble kåret vinnere i fire forskjellige kategorier, som alle vant et gavekort på pizza.

Kategori  Kriterier  Vinnere
 Estetisk eksteriør  utseende  Sunniva, Godaf og Johanne 9A
 MAXbro  styrke   Cathrine, Casper og Henrik 9A
 Økobro  kr/kg  Kjetil (og Hugo) 9C